İstanbul Sohbet Odaları

İstanbul Sohbet Odaları

İstanbul Sohbet Odaları içerisinde Sohbet Chat yapmaya başlamadan önce sizlere İstanbul ilimizi tanıtalım. İlimizi ve ilçelerini tanıyalım bilelim ki İstanbul Sohbet Odaları içerisinde Sohbet Chat yaparken yabancılık çekmeyelim. İlimizi tanımaya ATAŞEHİR ilçesinden başlayalım.

Ataşehir Nerede?

Ataşehirİstanbul‘un Anadolu yakasında bulunan bir ilçedir. İstanbul’un doğu yarısında, Kocaeli Yarımadası’nın batı kısmında yer alan ilçenin denize kıyısı yoktur. 2008 yılında Kadıköy, Ümraniye ve Üsküdar’dan bâzı mahallelerin içine katılmasıyla ilçe statüsü kazanarak İstanbul’un 39 ilçesinden biri olmuştur. Güneybatıdan Kadıköy, batıdan Üsküdar, kuzeyden Ümraniye, doğudan Sancaktepe ve güneydoğudan Maltepe ilçeleriyle çevrilidir. İlçenin 2019 itibarıyla nüfusu 425.094’tür  ve 17 adet mahalleye sahiptir.

İnşaat şirketlerinin Ataşehir’in batı tarafındaki arazilerin uygunluğundan dolayı konut ve ofis projelerini bu bölgede gerçekleştirmesiyle Batı Ataşehir kavramı ortaya çıkmıştır. Varyap Meridian, Uphill Court gibi yapılar ilçenin batı kısmında bulunmaktadır. Ayrıca 2012 yılında kurulan Ülker Sports Arena da Batı Ataşehir‘de yer almaktadır.

Ataşehir’in Tarihi Nedir?

İlçeyle ilgili tarihlenebilen ilk yerleşim 14. yüzyılda kurulmuştur. 1329’da Orhan Gazi, Maltepe (Palekanon) Savaşı’nda Bizans İmparatoru III. Andronikos’u yenerek Üsküdar’a doğru ilerlerken komutanlarından Konur Alp de derviş yoldaşları ile birlikte Kayış Dağı’nın batı eteklerini ve bugünkü İçerenköy bölgesini fethetmişti.

Konur Alp’in savaşçı dervişlerinden olan Geyikli Baba’nın müritlerinden Gözcü Baba, Eren Baba, Kartal Baba, Ali Gazi, Sarı Gazi gibi erenlerin öncülüğünde bölgeye gelenler, başta Merdivenköy olmak üzere İçerenköy-Göztepe yöresinde iskân edildiler.

1335’te Tekkebağ Köyü adıyla kurulan ilk yerleşim yeri, Baba ile Ali Gazi’nin yönetimindeydi. 1465’ten sonra bölgenin adı, tapu kayıtlarında “Eren Baba”dan gelerek Erenköy diye geçer. 1639’da Kayışdağı’nın suları künklerle Erenköy’e akıtılınca Tekkebağ ve Karaman Çiftliği’nin halkı, Erenköy’e göç etmiştir. 1664’te tersane kâhyalarından Mustafa Ağa bölgede ilk camiyi yaptırmıştır.

1872’de Haydarpaşa-İzmit demiryolu Tellikavak mevkiinden geçirilerek Bostancı’ya uzatıldığında, yapılan yeni istasyonun çevresindeki bölgeye Erenköy adı verilmiş ve ilk yerleşme olan asıl Erenköy istasyona göre içeride kaldığından İçerenköy olarak anılmaya başlamıştır.

İlçeye adını verecek olan Ataşehir bölgesinin üzerinde yükseldiği arazi, 1912 yılında Karaman Çiftliği adı ile bilinen 6.500 dönümlük bir alanı kapsamaktaydı. Karaman Çiftliği arazisi, Cumhuriyet’in ilanından sonra Maliye hazinesine devredildi. Maliye hazinesinin 1978 yılında satışa çıkardığı araziyi Tercüman gazetesinin sahibi Kemal Ilıcak ve iş adamı Alim Kantarcı satın aldılar.

1983 yılında, Ilıcak ve Kantarcı’nın Karaman Çiftliği olarak bilinen 6.500 dönümlük arazi için hazırladıkları İsotaş Yenikent isimli 50.000 konutluk proje, yerleşim merkezlerine uzak ve ütopik olduğu gerekçesiyle talep görmedi. O yıllarda çektiği kredileri geri ödeyemeyen Ilıcak ve ortakları, ipotekli olan arazinin mülkiyet hakkını da Yapı Kredi Bankası’na bırakmış oldu. Öte yandan Maliye Hazinesi ise %21’lik payının tamamını yine bir kamu bankası olan Anadolu Bankasına devretti. 8 Ocak 1988 tarihinde Anadolu Bankası, Türkiye Emlâk Kredi Bankası ile birleşti ve bankanın yeni adı “Türkiye Emlâk Bankası” oldu. Banka, Yapı Kredi Bankası’nın elindeki kalan arazi hisselerinin tümünü satın alarak, Karaman Çiftliği’nin tek sahibi oldu.

Ataşehir Bulvarı’ndan Bir Görünüm

1988’de açılan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün bağlantı yollarının bugünkü Ataşehir-Kozyatağı bölgesinden geçmesiyle bu bölge Anadolu yakasının hem prestijli bir konut bölgesi hem de tercih edilir bir iş merkezi hâline geldi. Emlâk Bankası o dönemdeki konut geliştirme projeleri kapsamında, ilk önce ismini “Anatepe uydu kenti” olarak belirlediği bu arazinin 1800 dönümlük kısmını Eska, Tekfen, Eltes ve Baytur isimli inşaat şirketlerine etap etap inşa ettirdi. 1993 yılında Ataşehir Konutları’nın ilk etabı satışa çıkarıldı.

1999 yılında yaşanan Marmara Depremi’nden sonra Bağdat Caddesi ve çevresinde yaşayan ve güvenli olmayan binalarda oturduklarını düşünen orta-üst gelir grubundaki insanların bir kısmı Kozyatağı-Ataşehir bölgesindeki yeni konut projelerini tercih etmeye başladılar.

2000’li yıllara girerken Alarko inşaatın da faaliyetleriyle gelişen bölgenin kontrolü TOKİ’ye devredildi. 2002 yılından sonra O-2 Otoyolu’nun batı tarafında kalan 2800 dönümlük kısmında da Teknik Yapı, Varyap, Ağaoğlu gibi inşaat şirketlerinin uygulamasına sunan TOKİ Türk emlak sektörüne Batı Ataşehir kavramını da kazandırmış oldular.

Giderek artan nüfusa paralel olarak 1990’lı yıllardan itibaren Kadıköy İlçesi’nin D-100 karayolunun kuzeyindeki mahallelerinin ayrı bir ilçe olması gündeme gelmiştir. Ataşehir İlçesi 6 Mart 2008’de TBMM’de kabul edilen “Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun”la kuruldu.

Başlangıçta Erengazi olarak düşünülen ilçenin adı, halktan da gelen talepler doğrultusunda son dakikada Ataşehir olarak değiştirilirdi. 

admin 999
Cevap bırakın